Grillad fågel

3h
12

Olika sorters fåglar marineras i läckra marinader och grillas. I en bra affär kan man få hjälp med att klippa upp fåglarna men det är inte svårare än att du kan göra det själv hemma.

15 november 2007
Visa mer
3h
12

Du behöver

  • 1 st tillplattad kyckling marineras i:
  • 1 st citron, saften
  • 2 msk svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
  • 1 dl olivolja (inte jungfruolja)
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade och krossade

att strö över:

  • havssalt
  • 1 näve hackad persilja
  • 2 st tillplattade vårkycklingar marineras i:
  • 2 st lime, saften
  • 2 msk korianderfrön
  • 1 dl jordnötsolja eller vegetabilisk olja
  • ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen
  • havssalt
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 4 st tillplattade vaktlar marineras i:
  • 1 knippa salladslök, tunt skivad
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 1 skvätt sesamolja
  • 2 cm ingefära, färsk, oskalad och grovhackad
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sojasås
  • havssalt
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Gör så här

  1. Skaffa en kraftig fågelsax eller kökssax, lägg fågeln med bröstsidan neråt på en skärbräda och klipp längs ryggradens ena sida.
  2. Klipp sen längs den andra sidan om ryggraden och ta bort ryggbenet.
  3. Vänd därefter på fågeln och trycker ner den samtidigt som du fläker upp den. Nu är fågeln platt och redo för sin marinad.
  4. Rör ihop ingredienserna till marinaderna. Lägg fåglarna i respektive marinaden i en skål där de ligger trångt. Täck med plastfolie och ställ skålen i kylen, helst över natten eller i 24 timmar, men även ett par timmar ger smak.
  5. När grillen är het, lyft upp fåglarna ur marinaden och grilla dem tills köttsaften inte längre är rosa. Köttet ska vara mört inuti och ha en härligt knaprig grillyta. Det är svårt att ange exakt tid eftersom grillar skiljer sig ännu mer åt än vad ugnar gör, men beräkna med att kycklingen tar ungeför 35 minuter, vårkycklingen 15 minuter och vakteln 7 minuter.
  6. Strö havssalt och hackad persilja på kycklingen och havssalt och koriander på vårkycklingen och vakteln.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept