Chili con carne under majsbrödstäcke

20

Du behöver

Chilin:

  • 4 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk torkad eller krossad chili efter smak
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 5 stötta kardemummakapslar
  • 2 röda paprikor
  • 1,5 kg nötfärs
  • 4 burkar krossade tomater
  • 8 msk ketchup
  • 8 msk tomatpuré
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk kakao
  • 2 burkar röda kidneybönor
  • Majsbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 10 dl (drygt) majsmjöl
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 7,5 dl lättfil
  • 4 ägg
  • 2 tsk honung
  • 4 msk vegetabilisk olja
  • 3 dl grovriven cheddar

Tillbehör

  • 4 mogna avokado
  • 4 salladslökar
  • saft av 2 st lime
  • 4 msk hackad koriander
  • 5 dl creme fraiche
  • paprikapulver
  • 8 dl riven cheddar

Gör så här

  1. Hacka löken och vitlöken fint, du kan använda matberedaren, eller hacka vitlöken för hand och tillsätt den. Hetta upp oljan i en mycket stor stekpanna ? allt måste så småningom rymmas i den ? och fräs löken och vitlöken tills de börjar mjukna. Tillsätt chili, koriander, spiskummin och kardemumma och rör om väl.
  2. Kärna ur och skär paprikan i små tärningar och tillsätt den till den kryddiga lökröran. Lägg i färsen i omgångar och finfördela den med en gaffel. Det är svårt att bryna så mycket kött, men du får göra så gott du kan.
  3. Tillsätt tomater, kidneybönor, ketchup, tomatpuré och vatten och rör om för att få en röd sås. När chilin börjar sjuda rör du i kakaopulvret. Låt chilin småkoka i 1, 5 timme. När du kommit så långt kan du låta den svalna och frysa den, eller låta den stå i kylskåpet över natten.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg över chilin i en stor, vid ugnsform eller låt den vara kvar i stekpannan om du kan ställa in den i ugnen.
  5. Blanda salt, majsmjöl, vetemjöl, bakpulver och kanel i en bunke. Vispa samman fil, ägg, honung och olja i en annan och rör ned blandningen i mjölet. Rör ihop till en gyllengul smet.
  6. Häll majsmjölsblandningen över chilin eller klicka ut den så att den täcker så jämnt som möjligt. Det gör ingenting om chilin tittar fram här och där. Strö över osten och grädda chilin i ugnen i cirka 30 minuter eller tills majsbrödet har höjt sig en antagit en gyllengul ton och chilin är bubblande het. Hur lång tid det tar exakt beror på hur varm eller kall chilin var när du satte in den. Eftersom den är så stor kan det vara enklast att först värma den i pannan på spisen innan du brer över degen.
  7. Låt chilin stå i cirka 5 minuter när du tagit ut den ur ugnen innan du skär majsbrödstäcket i fyrkanter eller skivor som du serverar tillsammans med den rykande heta chilin.
  8. Till chilin bjuder du guacamole (utan chili), creme fraiche och generöst med riven cheddar. Blanda samman avokadoköttet med de fint hackade salladslökarna och tillsätt lite limesaft och salt. Rör i det mesta av den hackade koriandern, fördela röran i två skålar och strö över resten av koriandern.
  9. Lägg upp creme fraiche i två andra skålar och strö över lite paprikapulver, och i ytterligare två skålar fördelar du den rivna cheddarn. Ställ fram alltsammans på bordet så att gästerna kan blanda efter tycke och smak.
  10. Receptet finns även i Nigellas bok FEST
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept