Väldoftande lammläggsgryta

8

Du behöver

  • 6 msk jordnötsolja, eller vegetabilisk olja
  • 8 st lammläggar à 250 g
  • 2 st lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • salt
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 st chili, torkad röd, smulad eller
  • 0,25 tsk chiliflagor, torkade
  • 2 tsk kanel
  • 0,25 tsk muskotnöt, färskriven
  • svartpeppar
  • 3 msk honung
  • 1 tsk sojasås
  • 3 msk marsalavin
  • 6 msk röda linser

till serveringen:

  • 3 msk pistaschmandlar, hackade, eller skållade och skalade mandlar eller en blandning av båda

Gör så här

  1. Häll 3 matskedar olja i en mycket stor järngryta och värm den till medelvärme. Bryn lammläggarna i omgångar i grytan och lägg dem sedan i en långpanna eller liknande där de får plats. Skala lök och vitlök och kör dem i matberedaren eller finhacka dem för hand. Häll resten av oljan i grytan och stek lök och vitlök tills det är mjukt, strö över salt för att förhindra att det fastnar i botten.
  2. Rör i gurkmeja, mald ingefära, chili, kanel och muskot och ta några tag med pepparkvarnen. Rör om igen, tillsätt honung, sojasås och Marsalavin. Lägg tillbaka lammläggarna i grytan, tillsätt kallt vatten så att det nästan täcker. Låt koka upp, lägg på lock, sänk värmen och sjud på låg värme i 1–1 1⁄2 timme eller tills köttet är mört.
  3. Tillsätt de röda linserna och koka i 20 minuter utan lock, tills linserna har mjuknat i såsen och vätskan har reducerats och tjocknat lite. Kontrollera kryddningen. Rosta nötterna i ett par minuter i en torr stekpanna och strö dem på lammet innan du serverar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept