Turkish delight-gräddskum

Du behöver

  • 12 msk Cointreau
  • 2 st citroner, saften
  • 8 msk strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk rosenvatten
  • 2 msk apelsinblomsvatten
  • 2 msk pistaschmandlar, finhackade

Gör så här

  1. Blanda Cointreau, citronsaft och socker i en stor skål (jag brukar använda skålen till min köksmaskin) och rör så att sockret löser sig, eller åtminstone nästan. Rör sakta i vispgrädden och sätt sedan igång att vispa. Som jag sa så använder jag min köksmaskin till det här, men om du inte har någon sådan gör det ingenting – men jag skulle vilja föreslå att du då använder en elvisp. Det tar evigheter innan det tjocknar och om du vispar för hand kommer du att bli galen av trötthet och otålighet. Jag skulle åtminstone bli det.
  2. När grädden är ganska tjock, men inte så tjock att den håller formen, droppar du i blomvattnen och fortsätter att vispa till det är som en lätt och luftig kräm som bildar toppar. Jag tänker alltid på den här efterrätten som ett mellanting mellan fast och flytande: det du ska försöka uppnå när du vispar är det som Jane Grigson brukade kalla svällande vithet. Men hur som helst är det bättre att den är lite rinnig hellre än tjock, fortsätt därför med varsamhet, men oroa dig inte.
  3. Klicka gräddskummet i små glas och låt det välla upp över kanten och strö finhackad pistaschmandel ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept