Tranbärs- och apelsinkaka

10

Du behöver

  • 0,5 kg tranbär, färska eller frysta
  • 50 g smör, osaltat
  • 3 msk strösocker
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 g smör, osaltat, smält
  • 175 g strösocker
  • 2 st ägg, vispade
  • några droppar apelsinolja
  • 30 g mandel, flagad
  • lite farinsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Smält smöret i en vid kastrull och tillsätt 3 msk strösocker och tranbären. Hetta upp tills blandningen börjar bubbla lite. Lyft kastrullen av plattan.
  3. Blanda mjölet, bakpulvret och resten av sockret i en stor bunke. Tillsätt ägg, smält smör och apelsinolja. Rör ihop till en jämn smet. Bottna med smeten i en smord drygt en liters pajform. Häll i tranbärsblandningen, klicka resten av smeten ovanpå (det gör inte så mycket om tranbären inte blir helt täckta).
  4. Strö mandelspånen och farinsockret över, grädda i ugnen mellan 45 minuter och en timme. Ytan ska bli gyllenbrun och fast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept