Thailändsk skaldjurscurry med gul pumpa

4

Du behöver

  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 msk thaicurrypasta, gul eller röd
  • 3,5 dl fiskbuljong (koncentrerad fiskfond på flaska eller buljongtärning)
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker eller strösocker
  • 3 stjälkar citrongräs, skurna i tre delar och krossade med köksknivens bredsida
  • 3 st limeblad, utan stjälkar och skurna i remsor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kg pumpa (eller squash), skalad och skuren i stora munsbitar
  • 500 g laxfilé, helst ekologisk, utan skinn och skuren i stora munsbitar
  • 500 g räkor, skalade råa
  • pak choi eller någon annan grön grönsak efter eget val
  • 0,5 st lime, saften av
  • koriander till garnering

Gör så här

  1. Skumma av den tjocka krämiga toppen i kokosmjölkburken och häll det i en stor kastrull eller gryta på medelvärme tillsammans med currypastan. Låt det fräsa och rör om med hjälp av en gaffel eller träslev tills allt är väl blandat. Rör ner resten av kokosmjölken, fiskbuljongen, fisksåsen, socker, citrongräs, limeblad och gurkmeja. Låt koka upp och lägg i pumpan. Låt sjuda tills pumpan är mjuk, ca 15 minuter, fast olika sorters pumpa kan variera enormt mycket när det gäller koktid, en del sorters squash blir färdigkokta på bara 5 minuter.
  2. Du kan laga curryn i förväg, kanske kan du stänga av innan pumpan är färdigkokt (den mjuknar och blir klar medan grytan kallnar). När det bara är 5 minuter kvar tills ni ska sätta er ner och äta, lägger du ner fisk och skaldjur i grytan. Låt grytans innehåll sjuda, lägg i lax och räkor (om du använder frysta räkor lägger du i dem före laxen). När lax och räkor är genomkokta, vilket inte tar mer än 3–4 minuter, rör du i de gröna grönsaker som du vill ha med och trycker ner dem med en träslev.
  3. När pak choi har mjuknat, pressar du saften ur en halv lime, rör i, smakar av och tillsätter saften från den andra halvan om du tycker att det behövs. Ta grytan från värmen eller häll upp curryn i en stor skål och strö över koriander. Det är viktigt att du lägger i koriandern precis innan du ställer fram grytan. Servera med mer hackad koriander till så att alla kan lägga det i sina soppskålar när de äter och servera enkelt jasmin- eller basmatiris till.
  4. Currypasta varierar enormt mycket i styrka och människors smak varierar lika mycket. En del tycker om starka saker: jag tycker om mycket starka saker – och använder 2 msk. Men det är kanske klokt att börja med 1 msk och smaka av lite senare, när all vätska hällts på, för att se om det behövs mer.
  5. Slutligen en sista diktatorisk anmärkning: om du inte får tag på råa räkor, ska du inte använda kokta, dubbla i stället mängden lax.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept