Thai-musslor

2

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 dl buljong, ljus
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 st limeblad, strimlade
  • 2 cm färsk ingefära, finhackad
  • 1 st stor röd eller grön chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1,2 dl kokande vatten
  • 2 msk av vardera pressad lime, saké (risbrännvin) eller mirin och fisksås
  • 1 knippa färsk koriander

Gör så här

  1. Använd kyckling- fisk- eller grönsaksbuljong. Häll upp den i en stor kastrull tillsammans med hackad schalottenlök, vitlök, limeblad, chili och ingefära. Låt koka under lock i 3 – 5 minuter. Kolla att buljongen inte kokar bort – häll i så fall i lite av det kokande vattnet.
  2. Skölj musslorna och ta bort ”skägget” om det finns något. Kasta bort öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Ner med musslorna i den kryddiga buljongen och tillsätt limejuice, saké och fisksås. Sätt på locket, skaka kastrullen och låt koka omkring 3 minuter, eller till musslorna öppnat sig.
  3. Hacka koriandern och blanda i den, strö över lite som garnering. Servera och ät!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept