Du behöver

  • olja till fritering, vegetabilisk
  • 500 g småsill eller strömming
  • 2 dl vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 kruka persilja, krusbladig
  • havssalt
  • citronklyftor till serveringen

Gör så här

  1. Värm oljan i fritösen till ca 190°.
  2. Lägg fisk och mjöl i en plastpåse och skaka så att fisken täcks med mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl genom att tömma plastpåsen i ett durkslag, stoppa sedan ner fiskarna i fritösen. Fritera dem i 3 minuter eller tills de ser knapriga och läckra ut – men jag ser framför mig hur en kräsen generation inte direkt gillar tanken på att äta en hel liten babyfisk. De vet inte hur fel de har.
  3. Lägg upp dem på hushållspapper och medan överflödig olja rinner av fisken (vi vill att de ska vara knapriga) slänger du i en handfull persilja i fritösen. Men var försiktig för det skvätter. (Det är bra med ett stänksskydd. Inte snyggt, men praktiskt.) När den har blivit mycket mörkt grön tar du upp den, låter den rinna av och serverar den till fisken med havssalt och citronklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept