Saltad och pepprad bläckfisk

2

Du behöver

  • 5 dl jordnötsolja (ska nå upp 1 cm i stekpannan)
  • 2 msk havssalt
  • 2 msk svartpepparkorn
  • 1 dl majsmjöl, rågad
  • 500 g liten bläckfisk, färsk eller fryst, skuren i ringar, men låt tentaklerna vara hela
  • citron att pressa över

Gör så här

  1. Ställ stekpannan på stark värme och häll i oljan. Stöt salt och svartpepparkorn i en mortel tills de är grovstötta men inte pulveriserade. Häll dem i en fryspåse och blanda dem med majsmjölet, lägg i bläckfisken och skaka påsen så att bitarna täcks.
  2. När oljan är mycket het – inte så att den ryker, men närapå – steker du bläckfisken (skaka först bort överflödigt majsmjöl i påsen) i omgångar (ungefär fyra åt gången). Stek varje omgång i ungefär en eller ett par minuter tills de precis är knapriga på utsidan och fortfarande söta och mjuka inuti. Du behöver antagligen inte vända bläckfisken eftersom oljan bubblar upp och steker båda sidor samtidigt, men om du vill kan du göra det. Lägg upp på tallrikar med hushållspapper på. Efter ungefär en halv minut tar du bort det kladdiga papperet – ibland hoppar jag över det här kladdandet – pressar citron över och äter med fingrarna – snabbt.
  3. Liten bläckfisk (bättre än den sega, vuxna sorten, stor som en underarm) finns att köpa fryst, som du kan lägga i din frys och ta fram och tina när du behöver den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept