Saffranspilaff med kyckling

Du behöver

  • 500 g kycklingbröst
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 citron, saften
  • 0,25 tsk kanel
  • 0,5 tsk saffranstrådar
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 msk osaltat smör
  • 2 msk jordnötsolja
  • 6 dl basmatiris
  • 0,5 tsk kardemumma, stött eller mald
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 dl cashewnötter
  • 2 dl mandelspån
  • 2 msk pinjenötter
  • 3 msk 3-4 msk skalade pistaschmandlar, hackade
  • 1 knippe persilja, hackad

Gör så här

  1. Dela kycklingen i bitar på cirka 2x1 cm och marinera dessa i yoghurt, citronsaft och kanel. Låt dra i ungefär en timme. Låt under tiden saffranstrådarna ligga och dra i buljongen.
  2. Smält smöret tillsammans med 1 msk olja i en stor kastrull och lägg i riset. Rör om tills kornen är glansiga. Häll över buljongen, tillsätt kardemumma, citronskal och citronsaft och låt blandningen koka upp. Vrid ner värmen, lägg på ett lock och låt riset stå i 10-15 minuter. Det ska ha sugit upp buljongen och blivit genomkokt.
  3. Under tiden låter du kycklingbitarna rinna av i ett durkslag. stek dem sedan i het panna med resten av oljan. Dela upp kycklingen och stek den i omgångar. På så sätt får den bättre färg.
  4. När riset är genomkokt tar du av kastrullen och blandar ner de stekta kycklingbitarna. Rosta alla nötter (utom pistaschmandlarna) i en torr stekpanna på medelstark värme. Skaka pannan hela tiden och ta upp nötterna när de börjar få färg.
  5. Rör ner de rostade nötterna i pilaffen tillsammans med den hackade persiljan. Lägg upp alltsammans på ett stort serveringsfat och sätt färg på anrättningen genom att strö över de läckert grönfärgade pistaschmandlarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept