Päron à la Elaine

4

Du behöver

  • 4 st fasta päron, t ex williamspäron
  • 1 st citron, saften från
  • 100 g strösocker (ca 1.2 dl)
  • 1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Chokladsåsen:

  • 200 g choklad, fin mörk
  • 1,2 dl starkt kaffe eller 1 tsk pulverkaffe + 1.2 dl vatten
  • 90 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 1,2 dl vispgrädde
  • 1 näve pistagenötter
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skala, halvera och kärna ur päronen och pressa lite citron över för att hindra dem från att mörkna. Mät upp 3 dl vatten, socker och vaniljkorn eller -socker i en vid kastrull, där päronen får plats i ett lager (koka dem annars i omgångar). Koka upp och rör om då och då, tills sockret löst sig, sänk värmen och låt koka ihop 5 minuter.
  2. Lägg i päronen med den flata, skurna, sidan ner och höj värmen igen så att lagen kokar upp och täcker päronen. Ös med en sked om det behövs. Sänk värmen igen efter en halv minut, sätt på locket och låt sjuda i tio minuter. Vänd päronen och sjud ca 10 minuter till, eller tills päronen är genomkokta. Prova med en sticka – de ska kännas mjuka men inte mosiga. Ta dem från plattan och låt dem svalna.
  3. Gör chokladsåsen:
  4. Bryt chokladen i bitar och smält den på svag värme tillsammans med kaffe och socker i en tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden. Häll sedan i grädden under omrörning och låt såsen bli riktigt het (den får inte koka).
  5. Hacka pistagenötterna grovt.
  6. Lägg upp päronen med den flata sidan ner på ett fat, häll den varma chokladsåsen över och strö över pistagenötterna. Servera med glass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept