Nigellas choklad -och körsbärsdröm

16

Du behöver

  • 2 chokladbottnar
  • 200 g körsbärssylt
  • 1,25 dl körsbärslikör
  • 300 g konserverade körsbär, avrunna
  • chokladsås
  • 100 g mörk choklad, minst 705 kakaohalt
  • 3,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 8 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • Garnering
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 30 g mörk choklad, samma som ovan

Gör så här

  1. Skiva chokladbottnarna och varva dem i botten av en stor serveringsskål med körsbärssylten. Häll över körsbärslikör och sedan de avrunna körsbären. Täck med plastfolie och låt det stå och dra medan du gör såsen.
  2. Hacka chokladen och smält den. Jag gör det på låg eller medelgod värme i mikron. Kontrollera efter 2 minuter, men i allmänhet tar det 4 minuter. Eller smält den i en skål som du ställer över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen är smält ställer du den åt sidan och tar itu med såsen. Värm mjölken och grädden i en kastrull. Vispa äggulor, socker och kakao i en stor bunke. Häll i den varmal mjölken och grädden och vispa så att allt blandas. Rör i den smälta chokladen, skrapa med en gummispatel så att du få rmed allt, och häll tillbaka såsen i den rengjorda kastrullen. Sjud på medelgod värme tills såsen tjocknar och rör hela tiden. Se till att den inte kokar då delar den sig och blir grynig. Ha en skål med kallt vatten till hands så att du snabbt kan kyla av den om du blir orolig. Kyl i så fall och vispa kraftigt så undviker du en kris.
  3. Chokladsåsen blir mörkare när den får sjuda och de små prickarna av choklad kommer att smälta allt eftersom den tjocknar. Och det är viktigt att såsen är tjock, så sluta inte för tidigt, även om den tjocknar när den får svalna och slutligen får stå en stund i kylskåpet, täckt med plastfolie så att den inte skinnar sig.
  4. När såsen är kall häller du den över chokladbottnarna och körbären i skålen och ställer ion den i kylskåpet, täckt med plastfolie, över natten.
  5. Vispa grädden till garnering lätt och bred försiktigt ut den över chokladsåsen och riv över mörk choklad. Låt gästerna hugga in med god aptit och stor förtjusning. De kommer att gå hem lyckliga.
  6. Receptet finns även i Nigellas bok FEST
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept