Du behöver

  • 75 g osaltat smör
  • 1 dl sultanrussin
  • 3 msk mörk rom
  • 10 skivor bröd, mörkt
  • 10 msk ingefärsmarmelad
  • 4 st äggulor
  • 1 st ägg
  • 3 msk strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 msk råströsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Smörj en bakform på ca 1 1/2 liter med lite av smöret. Lägg russinen i en skål, häll över rommen och ställ skålen i mikron i 1 minut. Ställ dem åt sidan en stund. Det här är ett bra sätt att snabbt göra dem saftiga. Bred smör på brödskivorna och lägg 2 matskedar ingefärsmarmelad på hälften av skivorna. Spara lite smör att klicka ovanpå senare. Lägg ihop brödskivorna till sandwichar. Skär dem sedan i trianglar och ställ dem i formen. Jag brukar ställa en med spetsen uppåt. Nästa med spetsen neråt osv. och sedan trycker jag ner en triangel på var sida – men du kan göra precis som du vill. Strö över russinen och den rom som finns kvar i skålen.
  3. Vispa äggulorna och ägget med strösockret, häll sedan i grädde och mjölk. Häll smeten över brödet och låt det stå i 10 minuter så att brödet drar åt sig smeten. Klicka resten av smöret på de brödkanter som sticker upp ur smeten, blanda råströsocker och mald ingefära och strö blandningen över de uppstickande brödkanterna och sedan över resten av puddingen.
  4. Ställ puddingen på en plåt och ställ in den i ugnen i ca 45 minuter eller tills smeten har stannat och stigit lite. Ta ut den ur ugnen. Låt den vila i 10 minuter – på den tiden sjunker den ihop lite. Lägg upp den i skålar, ställ fram en kanna vaniljsås på bordet att hälla över, om du så vill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept