Lila- eller chokladtoppade muffins

12

Du behöver

till kakorna:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 g smör, osaltat, mycket mjukt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk

till glasyren:

  • 6 dl florsocker, siktat
  • karamellfärg
  • ätbara guldknappar eller annan kakdekoration
  • 1 st muffinsplåt med plats för 12 st eller 3 x 12 minimuffinsplåtar klädda med pappersformar

chokladganache:

  • 200 g choklad, mörk, minst 70% kakao
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Lägg alla ingredienser till muffinsen utom mjölken i en matberedare och kör snabbt. Häll i mjölken och kör igen tills du har en slät smet. Dela upp smeten i de stora eller de små muffinsformarna.
  3. Grädda stora muffins i 15–20 minuter och de små i ca 10 minuter, men håll ett vakande öga på de små. Låt dem svalna på galler.
  4. Till glasyren blandar du florsockret med en matsked eller två med hett vatten från vattenkokaren och rör tills du får en bredbar smidig pasta. Tillsätt vattnet droppvis, det får inte bli rinnigt och det finns inget mer irriterande än att behöva börja sikta i mer florsocker. Den allra pytteminsta droppe karamellfärg – i det här fallet lila – räcker för att ge en svindlande och färgstark intensitet. Du kan ju alltid tillsätta mer färg om du vill, men det är viktigt att slippa hålla på att sikta florsocker igen. Om du har varit alltför generös och fått en alldeles för mörk glasyr, får du helt enkelt göra lite mer vit glasyr och tillsätta den för att ljusa upp färgen.
  5. Ta bort eventuella toppar från muffinsen med en vass kniv och häll sedan med en sked glasyren över kakorna tills de är täckta med ett tjockt och slätt lager. Låt dem stå ett par minuter medan glasyren stelnar och tryck sedan ner guldknappar eller någon annan dekoration på toppen. För att göra det hela lite festligare för de vuxna (och som ett alternativ till den traditionella födelsedagstårtan), glöm den vanliga dekorationen ovanpå och stick i stället ner ett kakljus i varje muffins. Låt ljusen brinna en stund för att skapa stämning. Och om du vill göra chokladsmet, vilket i båda fallen är det bästa, så tar du bort en matsked mjöl och ersätter den med samma mängd kakao.
  6. Chokladganache:
  7. Det här är en användbar glasyr som passar till alla möjliga sorters kakor. Kvantiteten här nedan räcker till att täcka 12 normalstora muffins med ett tjockt lager, men eftersom en chokladganache består av lika mängd vispgrädde och choklad som värms tillsammans, är det lätt att öka mängden om du vill.
  8. Häll båda ingredienserna i en kastrull och sjud försiktigt på svag värme tills chokladen smält.
  9. Vispa ihop med hjälp av en elvisp eller ballongvisp så att blandningen blir tjock och blank. Häll den på de väntande muffinsen. Sedan de fått stå ett par minuter dekorerar du dem med vad du vill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept