Du behöver

Laxbullarna:

  • 350 g potatismos, kallt
  • 500 g laxfilé, helst ekologisk, finhackad
  • 1 msk osaltat smör, smält (om potatismoset inte innehåller smör)
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 0,5 st citron, rivet skal
  • salt och peppar
  • 1 st ägg

Till panering och stekning:

  • 2 st ägg
  • 100 g matzamjöl eller stötta cream crackers
  • 50 g osaltat smör
  • 2 msk vegetabilisk olja

Gör så här

  1. Receptet ger 7–9 laxbullar, ca 7 cm i diameter.
  2. Blanda med händerna samman alla ingredienser till laxbullarna i en skål. Täck en bakplåt med plastfolie, stoppa tillbaka händerna i smeten och forma handflatestora bullar. Lägg dem på bakplåten och ställ dem i kylskåpet i 20 minuter till 1 timme så att de blir fasta – eller ännu längre om det behövs.
  3. Vispa äggen i en grund skål och strö matzamjölet på en tallrik. Doppa laxbullarna, en och en, i de uppvispade äggen och vänd dem sedan i matzamjölet, se till så att de paneras runtom. När du är klar lägger du smör och olja i en stor stekpanna, värm tills det börjar väsa och stek laxbullarna på båda sidor tills de fått vacker gyllenbrun färg och blivit genomvarma i mitten.
  4. Anledningen till att jag använder matzamjöl snarare än ströbröd är att jag tycker att färdigköpt ströbröd är förfärligt och jag antar att om du ska laga något som kräver så lite som det här receptet så planerar du inte i förväg och ägnar inte tid åt att göra färska brödsmulor. Matzamjöl finns i kosherbutiker, men bara till påsk. Du kan ersätta det med matzabröd, som brukar finnas i stora livsmedelsbutiker, och mala det till brödsmulor. Ett annat alternativ är att köpa cream crackers, som säkert är mycket lättare att få tag på, och stöta dem till smulor i en mortel. Jag måste nog varna dig för att den ostekta smeten luktar pyton. Tänk då på hur gott det kommer att smaka när de är stekta. Till de här stora feta korallfärgade bullarna föreslår jag frysta ärter och tomatketchup. Jag tycker egentligen inte särskilt mycket om ketchup men precis som till shepherd’s pie är det ett måste här.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept