Kyckling à la Södern

2

Du behöver

  • 2 st kycklingklubbor, med skinn
  • 2 st kycklinglår, med skinn och ben
  • 7,5 dl mjölk (3 %)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 st ägg, vispat
  • 5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Lägg kycklingbitarna i en skål där de får trängas. Häll över mjölk så att det täcker och strö över 1 matsked salt. Rör om med fingrarna så att det blandas. Täck med plastfolie och låt stå över natten i kylskåp. (Du måste inte göra det sista, men det hjälper till att möra köttet.) Häll över skålens innehåll i en gryta med lock och låt det koka upp, sänk värmen och låt det sjuda tills kycklingbitarna är genomkokta. Grytan ser ut som en förskräcklig, klimpig, koagulerad röra men bry dig inte om det – det gör att kycklingen smakar underbart senare och det är det enda som betyder något. Det är svårt att få ett bra resultat om man steker kycklingen från början (tycker i alla fall jag), för skinnet börjar bli bränt innan köttet är färdigkokt ända in till benet. Och det här är mitt enkla sätt att lösa det på.
  2. Lägg upp kycklingbitarna på ett galler och låt dem svalna. De behöver inte vara kalla men de ska heller inte vara ångande varma. Häll mjöl, cayenne och en tesked salt i en plastpåse, lägg i kycklingbitarna en efter en och skaka dem, doppa dem sedan i ägget, och sedan en gång till i mjölet.
  3. Låt dem ligga på gallret och torka i ca 15 minuter. Värm rapsoljan i en stekpanna tills det nästan ryker. Var inte orolig över att du använder så mycket fett, ju fetare det är och ju hetare det är, desto mindre absorberar den mat du lagar. Så sänk nu utan bekymmer ner kycklingbitarna och stek dem i ungefär 1 minut på var sida – bara så pass länge så att skinnet blir knaprigt och vackert gyllenbrunt.
  4. Ät dem direkt från stekpannan med chips och en grönsallad – eller, tro det eller ej, kalla. De här bronsfärgade läckerbitarna blir en otrolig hit på picknicken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept