Kuchen med äpple och björnbär

8

Du behöver

Till kakan:

  • 6 deciliter vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 Paket torrjäst
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 0,25 tsk mald kanel
  • 1,25 dl ljummen mjölk
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 st bakform, 30 x 20 cm

till smultäcke:

  • 1 st ägg
  • 1 msk grädde
  • 1 nypa kanel
  • 1 st äpple (ca 175 g)
  • 375 g björnbär
  • 0,5 st citron, skalet
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl sötmandel, mald
  • 0,25 tsk mald kanel
  • 50 g smör, osaltat, kallt, tärnat
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk råströsocker
  • 1 dl mandelspån

Gör så här

  1. Häll 6 dl av mjölet i en skål tillsammans med salt, socker och torrjäst. Vispa äggen i en annan skål och tillsätt dem och vaniljsockret, citronskalet och kanelen till den ljumma mjölken. Rör ner de flytande ingredienserna i de torra till en medelmjuk deg, tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Jag brukar totalt använda ca 6 1/2 dl mjöl, men jag råder dig att börja med lite mindre: tillsätt hellre mer efter hand om det behövs. Arbeta i det mjuka smöret och knåda degen för hand i 10 minuter eller halva tiden i maskin. När degen är klar är den slät och elastisk. Den tycks plötsligt ha pöst upp sig till ett glänsande liv.
  2. Täck med en kökshandduk och låt stå tills den jäst till dubbel storlek (1– 1 1/4 timme). Eller låt den stå kallt över natten och jäsa sakta. Slå den och pressa ut den i en bakform som är 30 x 20 cm. Du tror att degen aldrig kommer att räcka för att täcka hela formen, men det gör den. Du måste dock eventuellt låta den vila i 10 minuter eller så när du kommit halvvägs, särskilt om degen har stått kallt och jäst. När du har pressat ut den i formen låter du den stå och jäsa i 15–20 minuter, pensla den sedan med ägg- och gräddblandningen.
  3. Under tiden värmer du ugnen till 200°. Skala och hacka äpplet och lägg det i en skål med björnbären och skalet från den andra citronhalvan. Ställ skålen åt sidan under den tid det tar att göra smultäcket. Häll mjöl, bakpulver, malda mandlar och kanel i en medelstor skål, rör om så att det blandas och tillsätt sedan det kalla tärnade smöret. Använd fingertopparna – pekfingret och långfingret möter tummen – för att smula smöret i mjölet. Håll på tills du har åstadkommit en blandning som ser ut som klumpiga havregryn (det här är en mycket smörig blandning). Använd en gaffel för att röra i sockret och mandelspånen.
  4. Strö ut frukten och bären över den äggpenslade degen och strö sedan över smultäcket. Ställ kakan i ugnen i 15 minuter, dra ner värmen till 180° och grädda i ytterligare ca 20 minuter, tills degen stigit och är gyllenbrun på kanterna och smultäcket är fast. Tro inte att det blir knaprigt.
  5. Ta ut kakan ur ugnen och, om du kan så väntar du i minst 5 minuter innan du skär den i stora, härliga och mättande bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept