Kedgeree med asiatisk kryddning

6

Du behöver

  • 5 dl kallt vatten att sjuda fisken i
  • 2 st limeblad, rivna i bitar
  • 4 st laxfiléer (ca 3 cm tjocka), helst ekologiska, utan skinn (ca 750 g totalt)
  • 50 g osaltat smör
  • 1 tsk olja
  • 1 st lök, finhackad
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl basmatiris
  • 3 st hårdkokta ägg, delade i fyra delar
  • 3 msk hackad färsk koriander plus lite extra till garnering
  • 1 st lime, saft och skal
  • limeklyftor till serveringen
  • fisksås (nam pla) efter smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 220°. Det lättaste sättet att sjuda fisken är att ställa den i ugnen. Så: häll vattnet i en långpanna, lägg i limebladen och sedan laxfiléerna. Täck med folie, ställ in i ugnen och sjud i 15 minuter, då bör fisken vara klar. Ta ut den ur ugnen och häll vätskan i en kanna. Håll fisken varm genom att helt enkelt täcka den med folien.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad stor kastrull med lock och häll i oljan för att hindra smöret från att bli brynt. Låt löken mjukna i kastrullen och tillsätt kryddorna, fortsätt att fräsa tills löken är lite genomskinlig och fått smak av de väldoftande kryddorna. Tillsätt riset och rör om med en träslev så att riskornen täcks. Det är inte tillräckligt mycket lök för att allt ska bli täckt: se bara till att riset får en liten släng av den. Häll i vätskan som sparats i kannan – ca 5 dl – och rör om innan du lägger på locket och låter koka sakta i ca 15 minuter.
  3. Mot slutet av koktiden, när riset är mjukt och har blivit av med sin kalkighet, stänger du av värmen, lyfter på locket, täcker kastrullen med en kökshandduk och lägger tillbaka locket. Då absorberas all fukt från riset. Det är också bästa sättet att låta riset stå utan att det blir kladdigt eller kallt, och det är ju bra när du har ett par vänner och ett par rätter att hålla ögonen på.
  4. Strax innan ni ska sätta er ner och äta, häller du bort den extra vätska som samlats i laxpannan, flaga sedan fisken med en gaffel. Tillsätt riset, ägg, koriander, limesaft och en eller ett par droppar fisksås. Rör försiktigt – jag brukar använda ett par träslevar – och smaka av för att se om du ska hälla på mer limesaft eller fisksås. Strö över skalet från de två urkramade limehalvorna och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept