Italienskinspirerad trifle

14

Du behöver

  • 8 bitar sockerkaka, portionsstora
  • 200 g svartvinbärssylt
  • 200 g amarettoskorpor
  • 2,5 dl citronlikör (kan bytas mot t.ex. rom)
  • 750 g björnbär
  • 2 ägg (separera gula och vita)
  • 2 dl socker
  • 750 g mascarpone
  • 2 dl mandelflarn
  • saft av en halv citron

Gör så här

  1. En trifle kommer bäst till sin rätt i en glasskål. Till det här receptet bör du ta en skål som rymmer 2 liter.
  2. Gör så här: Dela sockerkaksskivorna och bred lite sylt mellan. Klä botten av skålen med skivorna. Krossa amarettoskorporna i en mortel eller matberedare och strö i ett jämnt lager över sockerkakan (spara lite skorpkross till garnering). Häll 1½ dl av likören över sockerkaksblandningen.
  3. Lägg resten av sylten i en kastrull tillsammans med citronsaften och värm på svag värme. Blanda ner björnbären och värm under försiktig omrörning tills bären börjar safta sig. Fördela bären över sockerkakan i skålen.
  4. Vispa äggulor och socker till en pösig massa. Tillsätt ½ dl likör och blanda tills smeten blir lätt och fluffig. Vispa ner mascarponen och blanda noga. Häll i resten av likören. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i mascarponesmeten. Bred massan försiktigt över björnbären.
  5. Täck triflen med plastfolie och låt det stå i kylen i minst fyra timmar. Tag ut skålen en stund innan serveringen så att triflen nästan hinner bli rumstempererad. Rosta mandelflarnen gyllenbruna på medelvärme i en torr stekpanna och blanda dessa med de resterande amarettosmulorna. Strö över ytan av triflen. Servera, och se till att gästerna tar ända ner i botten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept