Italienska korvar med linser

4

Du behöver

  • 3 msk olivolja (inte jungfruolja) till stekning
  • 1 st lök, finhackad
  • salt att strö på
  • 11 dl Små svarta linser (Puylinser)
  • 1 st vitlöksklyfta, krossad
  • 8 st korvar, italienska
  • 1 dl rödvin
  • 0,5 dl vatten
  • slätbladig persilja till garnering

Gör så här

  1. När du ska koka linserna börjar du med att hälla 2–3 matskedar olja i en stor kastrull (med lock) och värma den. När den är varm lägger du i den hackade löken. Strö på salt (som gör att löken inte bränns vid). Lägg i linserna, rör om och täck generöst med kallt vatten. Låt koka upp, lägg på lock och sjud försiktigt i cirka en halvtimme tills linserna är kokta och det mesta, men inte all, vätska har kokat in. Jag tillsätter inte salt vid det här stadiet eftersom den sås som senare bildas av korvarna (och som hälls över linserna) är ganska salt. Så vänta och smaka av. Och kom ihåg att du naturligtvis kan koka linserna i förväg.
  2. När linserna nästan är klara eller när du ska värma dem, ställer du en tjockbottnad stekpanna på spisen, täcker botten med ett lager olja och tillsätter den krossade vitlöken. Stek den ett par minuter och bryn sedan korvarna. När korvarna fått färg runtom – vilket inte tar mer än ca 5 minuter – häller du på vin och vatten och låter det bubbla upp. Täck pannan, antingen med ett lock eller aluminiumfolie, och låt dem eftersteka i 15 minuter. Med en gaffel mosar du vitlöken i såsen och smakar av, tillsätt lite mer vatten om det är för starkt.
  3. Lägg upp linserna i en skål (jag tar upp korvarna ut stekpannan, lägger linserna i pannan och lägger tillbaka korvarna), lägg sedan på korvarna och slå över den vitlöksdoftande vinskyn. Strö över lite slätbladig persilja.
  4. Det här råkar förresten vara den rätt som italienarna serverar på nyårsdagen, de myntformade linserna symboliserar den välgång man hoppas på under det kommande året, ungefär som den judiska traditionen där rikligt med honung till Rosh Hashanah-måltiden symboliserar ett sött och lyckligt liv under det kommande året.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept