Grekisk lammgryta

6

Du behöver

  • 2 kg lammbog, putsad och delad i 6 x 3 cm stora bitar
  • 4 msk olivolja
  • 4 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st selleristjälkar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 3 st lagerblad
  • 2 st morötter
  • 2 burkar krossade tomater (400 g)
  • salt, peppar
  • 2,5 dl lammbuljong eller vatten
  • 1 flaska torrt vitt vin
  • 500 g pasta
  • 300 g fetaost
  • 1 kruka färsk oregano, bladpersilja eller basilika

Gör så här

  1. Bryn köttet i omgångar i en stor gryta. Hacka lök, vitlök och selleri fint, gärna i matberedare. Ta upp köttet, häll lite mer olja i grytan och sänk värmen. Låt lökhacket puttra på svag värme utan att ta färg tills löken är mjuk och genomskinlig. Ta upp hälften ur grytan, lägg i köttet och ös tillbaka lökhacket ovanpå. Tillsätt lagerblad, oregano, krossade tomater och sist morötterna, delade en gång på längden och en gång på tvären.
  2. Häll på vinet och buljong eller vatten – det behövs när du ska koka pastan senare. Koka upp, skumma och låt koka 3 minuter innan du lägger på locket. Låt koka i 2 – 2 ½ timme.
  3. Ta upp morötterna (ät upp dem själv med lite olja och salt, mums!) och lagerbladen och smaka av med salt och peppar.
  4. Så långt kan du förbereda rätten.
  5. När den ska serveras, koka upp igen, häll i pastan och koka enligt anvisningen på paketet.
  6. Hacka färsk oregano (eller bladpersilja eller basilika), smula fetaosten och blanda dem i en skål. Servera grytan rykande het och ost-kryddblandningen att toppa med i tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept