Fruktig chokladkaka

10

Du behöver

  • 4,75 dl katrinplommon
  • 4 dl russin
  • 2 dl korinter
  • 50 g syltat apelsinskal
  • 175 g mjukt osaltat smör
  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 1,75 dl flytande honung
  • 1,25 dl Tia Maria eller annan kaffelikör
  • saft och rivet skal av 2-3 apelsiner (4 dl saft)
  • 1 tsk blandad kanel, muskot och kryddnejlika
  • 4 msk kakao
  • 3 uppvispade ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g malen mandel
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader. Klä sidor och botten i en springform, 20 cm i diameter och 9 cm djup, med ett dubbelt lager bakplåtspapper. Papperet ska sticka upp ovanför kanterna på formen - tänk dig att formen är dubbelt så djup som den är.
  2. Klip ut två cirklar och två mycket långa rektanglar som ska löpa längs sidorna och stick arakt upp som en hög hatt.
  3. Innan du applicerar remsorna viker du in en 2 cm bred "fåll" på längden och gjorde en klumpig frans.
  4. Smörj formen, lägg i en papperscirkel och lägg en av de långa remsorna längs med fransennedåt så att den hjälper att hålla bottenpappret på plats.
  5. Tryck till ordentligt run tsidorna och lägg på nästa remsa och slutligen nästa cirkel. Nu hjälps fyra lager papper åt att täta kanterna. Och till slut vecklar du in formen i brunt omslagspapper, också det med god marginal över kanterna, och knyter om med hushållssnöre.
  6. Lägg frukt och smör, socker, honung, Tia Maria, apelsinsaft och rivet apelsinskal, kryddor och kakao i en stor kastrull och koka upp försiktigt under omrörning tills smöret har smält.
  7. Låt småsjuda i tio minuter och ta sedan kastrullen från värmen och låt den stå och svalna i en halvtimme.
  8. Tillsätt de vispade äggen, mjöl, mandel, bakpulver, och bikarbonat och rör om med en träslev eller en gaffel.
  9. Häll sedan smeten i formen och grädda i 1,5-2 timma, då kakan börjar ha fått en fast skorpa som ter sig lite glansig och klibbig. Om du provar den i mitten med en sticka ska den fortfarande vara lite kletig.
  10. Ställ formen att svalna på ett galler. Kakan håller värmen länge, men när den väl är kall lossar du den ur formen och om den inte ska ätas genast (som alla fruktkakor är den mycket långlivad) sveper du in den i bakplåtspapper och sedan i folie och förvara den i en burk.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept