Fläskstek med lagerblad

6

Du behöver

  • 1,79 kg urbenad fläskstek (plus benen)
  • 1 st lök
  • 16 st torkade eller färska lagerblad
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja, extra virgine
  • 4 st vitlöksklyftor, krossade med den flata sidan av en kniv
  • 6 st krossade vitpepparkorn

Gör så här

  1. Be personalen i charkdisken bena ur en fin fläskstek på ca 2 1/2 kg och knäcka benen åt dig. Ta med även benen hem! (Det går bra med en färdig urbenad stek utan extra ben också.)
  2. Skär löken, med skalet kvar, i skivor. Ringla lite av olivoljan i en långpanna eller ugnsform, lägg i lökskivorna, hälften av vitlöken och 10 lagerblad. Lägg steken ovanpå och benen runt omkring.
  3. Smula 6 lagerblad. Rör ihop resten av olivoljan, vitlök, salt, gärna grovmalet, pepparkorn och smulade lagerblad och bred ut över steken. Så här kan den marineras i 12 – 24 timmar i en plastpåse i kylen. Annars ställer du genast in den i 200° ugn. Stek i ca 2 timmar och ös då och då med skyn som bildas.
  4. Ta ut steken och sila skyn. Häll skyn tillsammans med vin och lite vatten i en kastrull och låt den koka ihop en stund, så den blir lite simmig.
  5. Skär upp steken i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på ett varmt uppläggningsfat. Strö över lite grovmalet salt och skeda över lite av skyn. Dekorera Napoleonlikt med lagerblad runt om. Servera resten av skyn bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept