Farmors lunchrätt

6

Du behöver

Till degen:

  • 4 dl mjöl, helst italienskt 00-mjöl
  • 50 g margarin
  • 75 g smör (kallt, osaltat)
  • 4 msk vatten (kallt, saltat)
  • 1 st ägg vispat med salt till pensling
  • 2 st tomater eller samma mängd från burk, avrunna och hackade
  • 2 st gula lökar
  • 2 st ägg, hårdkokta
  • 2 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 msk olivolja, inte jungfruolja
  • 250 g köttfärs, helst ekologisk
  • 1 nypa krossad kryddpeppar
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Till degen mäter du upp mjölet i en skål som går att ställa i frysen (den behöver inte ha lock) och skär margarin och smör i små tärningar, ca 1 cm, och lägger dem i mjölet. Ställ skålen i frysen i 10 minuter.
  2. Jag brukar göra degen i min hushållsmaskin men det går lika bra med en matberedare. I hushållsmaskinen sätter du i degkroken och i matberedaren den vassa kniven och blandar tills du har en deg som ser ut som grova havregryn. Nu droppar du sakta i det saltade vattnet medan motorn går, tills degen ser ut som om den tänker gå ihop, men slutar strax innan den har klumpat ihop sig. Ta ut degen ur matberedaren (även om du kan göra det här momentet i matberedarens skål) och tryck ihop degen med händerna tills den formats till en boll. Droppa på lite mer vatten om du tycker att det behövs. Dela degen i två lika stora bitar och tryck ut dem till rundlar. Täck med plastfolie och låt dem stå i kylen i 20 minuter. Allt det här kan göras en till två dagar i förväg om det behövs.
  3. Värm ugnen till 200°. Lägg tomaterna i en skål. Täck med kokande vatten och låt dem stå i 5 minuter. Häll av vattnet, spola dem i kallt vatten, skala dem, kärna ur dem och hacka dem grovt (om du använder tomater på burk, häller du av spadet och hackar dem). Skala och hacka löken, de hårdkokta äggen och oliverna.
  4. Värm oljan i en medelstor stekpanna. Stek den hackade löken tills den är mjuk och börjar få färg, sänk värmen om den ser ut att bränna fast. Öka värmen och lägg i de hackade tomaterna och stek under omrörning i någon minut innan du lägger i köttfärsen. Rör om noga, fördela köttfärsklumparna med en träslev och när köttet är brynt rör du i de hackade äggen och oliverna och kryddar med kryddpeppar, salt och peppar. Sjud på svag värme i ca 20 minuter, rör om då och då.
  5. Ta fram en bakplåt och mjöla den och en brödkavel. Ta ut degen ur kylen och kavla ut en av degrundlarna tills den är som en tunn, men inte alltför tunn, rektangel. Lägg den på bakplåten. Kavla sedan ut den andra degrundeln och låt den ligga medan du täcker degen på bakplåten med köttfärsblandningen, lämna en kant på ca 3 cm runtom. Fukta kanten med lite vatten. Lägg på den andra utkavlade degen och pressa ihop kanterna så att de försluts. Rulla upp kanterna ett eller två varv, pressa sedan ihop dem med hjälp av en gaffel. Gör lufthål i degen med gaffeln och pensla sedan ytan med uppvispat ägg med salt. Grädda i ugnen i 20 minuter, då bör degen vara gyllenbrun och genomgräddad. Skär i stora avlånga bitar och ät dem varma med en grönsak eller sallad, eller kalla, invirade i servetter och utan att bekymra dig om kniv och gaffel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept