Engelsk trifle med hallon och citrongräs

8

Du behöver

  • 6 dl vatten
  • 4,5 dl strösocker
  • 50 g citrongräs, 3–4 stjälkar, delade på längden
  • 300 g hallon
  • 16 skivor av sockerkaka
  • 3 msk vodka
  • 6 dl kaffegrädde
  • 8 st äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 medelstor glasskål

Gör så här

  1. Gör en sockerlag på vattnet och 3 1⁄2 dl av strösockret, låt det koka upp i en kastrull och koka i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen, tillsätt citrongräset och låt det stå och dra i ca en halvtimme.
  2. Sila sockerlagen ner i en liten kanna och ställ kastrullen med citrongräset åt sidan. Ta ca 1 1⁄2–2 dl sockerlag och lägg det i en kastrull med hallonen. Låt det koka upp ordentligt och sedan tjockna lite, mosa frukten så att det blir som sylt. Låt det svalna lite och doppa sedan sockerkaksbitarna i hallonblandningen och lägg dem i skålens botten. Tillsätt vodkan och ca 1 dl sockerlag beroende på hur mycket kakorna suger upp, spara resten.
  3. Under tiden gör du krämen. Värm kaffegrädden i sockerlagskastrullen med citrongräset tills det nästan kokar, ta kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ca 15 minuter. Vispa äggulorna tillsammans med resten av sockret och sila ner grädden i samma skål. Vispa igen och häll krämen i en ren kastrull och ställ den på värmen igen. Rör tills krämen tjocknar och häll den sedan över sockerkaksskivorna. Låt det svalna.
  4. Vispa vispgrädden tills den är tjock men inte stel och täck krämen med den. Gör en karamell av 2 1⁄2 dl sockerlag. Värm i en kastrull tills den blir gyllenbrun. Droppa karamelliserad sockerlag över grädden som dekor.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept