Du behöver

  • 6,25 dl couscous (500 g)
  • 2 tsk salt
  • 4 st kardemummakapslar, hela
  • 25 g smör, osaltat, i två skivor
  • 1 dl mandelspån
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 0,5 dl pistaschmandel

Gör så här

  1. Fyll botten i ångkokaren, eller botten i couscousièren om du nu råkar ha en, med vatten och låt det koka upp. När det ser ut som om det nästan har börjat koka fyller du en kastrull med vatten och sätter på den. Sedan häller du couscousen i en glasskål, tillsätter salt, krossar kardemumman, lägger i den och rör om med fingrarna, häller sedan på en liter av det kokande vattnet från kastrullen och ställer en tallrik ovanpå skålen. Låt stå i 5 minuter, sila sedan bort vattnet och häll grynen i ångkokaren eller i överdelen på couscousièren och ställ den ovanpå det kokande vattnet. Lägg smörskivorna ovanpå couscousen och sätt på locket och låt grynen ånga i 7–10 minuter. Vid det laget är couscousen klar och smöret har smält. (Du kan göra det här på ett enklare sätt om du vill, genom att helt enkelt låta couscousen dra i kokande vatten i 10–15 minuter, men grynen blir hårdare och klumpar lätt ihop sig. Det är ju ingen katastrof, men du bestämmer ju själv hur mycket arbete du vill lägga ner på det här.)
  2. Under tiden rostar du mandelspånen i en torr stekpanna tills de doftar gott och har fått fin färg. Lägg upp dem på en tallrik och gör likadant med pinjenötterna. Hacka pistaschmandlarna. När couscousen är klar häller du upp den i en skål, luftar grynen med en gaffel (använd alltid en gaffel för att blanda eller lufta couscous, en sked krossar den och den blir stabbig) och strö samtidigt på mandelspånen och pinjenötter (och smaka av couscousen också). Sedan rör du med en gaffel ner nästan all pistaschmandel och strör resten ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept