Citron- och vitlöksdoftande kyckling med bräserad sallad.

Citron- och vitlöksdoftande kyckling med bräserad sallad.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
6

Du behöver

  • 2 kg kycklingdelar
  • 1 st vitlökshuvud
  • 2 citroner (väl tvättade)
  • 1 knippe timjan
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 dl vitt vin
  • 6 st små gemsalladhuvuden
  • 5 dl hönsbuljong
  • 4 msk jungfruolja
  • 1 knippe timjan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Kyckling:
  2. Värm ugnen till 160°. Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form. Dela citronerna i stora klyftor. Stoppa ner vitlöken i hela klyftor tillsammans med citronklyftorna och timjan (dra av bladen längs med timjanstjälken så faller de lätt av). Häll över oljan och blanda allt väl. Kontrollera så att kycklingbitarna ligger med skinnsidan upp.
  3. Stänk över det vita vinet och krydda med svartpeppar. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie och ställ den i ugnen i ungefär två timmar.
  4. Tag bort folien när de två timmarna har gått, och höj värmen till 200°. Låt kycklingen få färg under ytterligare 30-45 minuter.
  5. Tag ut formen och garnera rätten med några timjanskvistar.
  6. Sallad:
  7. Värm ugnen till 200°. Putsa salladshuvudena och lägg dem i en ugnsfast form. Se till att de ligger tätt tillsammans och häll över hönsbuljongen. Ringla över oljan och strö över timjanbladen. Salta och peppra.
  8. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in formen i ugnen. Låt salladshuvudena stå tills de mjuknat, cirka 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept