Du behöver

  • 250 g choklad, mörk, minst 70% kakao
  • 125 g smör, osaltat, rumstempererat
  • 6 st ägg, 2 hela och 4 separerade
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk Cointreau (kan uteslutas)
  • 1 st apelsin, rivet skal (kan uteslutas)
  • 1 st springform, 23 cm i diameter

till gräddfyllningen:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk Cointreau (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk osötat kakaopulver att sikta över

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Lägg bakplåtspapper i botten av springformen.
  3. Smält chokladen, antingen i en skål över kokande vatten eller i mikron. Låt smöret smälta i den varma chokladen.
  4. Vispa 2 hela ägg och 4 äggulor med en knapp deciliter av strösockret, rör sedan försiktigt i chokladblandningen, Cointreau och apelsinskal.
  5. I en annan skål vispar du de 4 äggvitorna till skum, tillsätt gradvis resten av strösockret och vispa tills vitorna håller formen men inte är alltför stela. Lätta upp chokladsmeten med en klick äggvita och vänd försiktigt ner resten av vitorna. Häll upp i springformen och grädda i 35–40 minuter eller tills kakan har stigit och spruckit och mitten inte längre är blöt. Låt kakan svalna på galler, mitten sjunker ihop när den svalnar.
  6. När den ska ätas ställer du kakan i sin form på ett serveringsfat och tar försiktigt ut kakan ur formen. Bry dig inte om sprickorna runt kanten eller att det inte är så jämnt, det ska ju se ut som en krater. Vispa grädden tills den är mjuk och tillsätt vaniljsocker och Cointreau och fortsätt att vispa tills grädden är fast men inte stel. Fyll kratern med vispad grädde, för ut den mot kanterna, och sikta lite kakaopulver i en tesil över kakan.
  7. Du kan göra det här till en påsktårta genom att vända ner 200 g smält choklad i grädden och dekorera med godisägg i stället för kakao. Uteslut då Cointreau från både kakan och grädden.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept