Chokladtårta

Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Till kakan:

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,75 dl strösocker
  • 1,25 dl brun farin
  • 1 dl kakaopulver av bästa kvalitet
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 msk vaniljsocker
  • 175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
  • 1,25 dl majsolja
  • 3 dl iskallt vatten

till glasyren:

  • 175 g mörk choklad, minst 70 % kakao
  • 250 g osaltat smör, rumstempererat
  • 4,5 dl florsocker, siktat
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°. Smörj och ströa botten i två 20 cm stora runda bakformar. Rör samman mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål eller kanna tills allt är väl blandat. Med en elvisp eller stavmixer rör du samman det smälta smöret och majsoljan tills de precis har blandats (du behöver en stor skål till det här också), vispa sedan i vattnet. Tillsätt alla de torra ingredienserna på en gång och kör elvispen på lägsta hastighet när du blandar ihop det. Tillsätt äggblandningen och blanda igen till en slät smet och häll den i de förberedda bakformarna. Du kan faktiskt göra det här lika bra för hand, det är bara det att jag gillar mina leksaker och tycker att de ger mig en tröst bara genom att finnas.
  2. Grädda i 50–55 minuter, stick en baknål i kakan. Om den är torr när den dras ut är kakan klar. Låt kakorna svalna i sina formar på ett galler i 15 minuter, vänd sedan upp dem och låt dem svalna helt. Till glasyren smälter du chokladen i mikron – 2–3 minuter på medelvärme räcker – eller i en skål över en kastrull med sjudande vatten och låter den svalna något. I en annan skål rör du smöret tills det är mjukt och ljust (jag använder min hushållsmaskin KitchenAid till det) och tillsätter sedan det siktade florsockret. Vispa tills det är lätt och pösigt. Det är tråkigt att sikta, det är en av de få saker jag avskyr att göra, men man måste göra det till glasyr för annars blir den sorgligt klimpig. Tillsätt sedan försiktigt vaniljsockret och chokladen och blanda alltsammans tills det är blankt och slätt. Lägg ungefär en fjärdedel av glasyren mellan de två bottnarna, resten ovanpå och på sidorna. Sprid ut det och jämna till det hela med en gummiskrapa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept