Du behöver

  • 250 g potatis, tärnad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja, extra virgine
  • 2 st ägg
  • 1 st salladshuvuden
  • salt, peppar
  • några droppar worcestershiresås
  • 1 st citron, pressad
  • 30 g nyriven parmesan (knappt 1 dl)

Gör så här

  1. Numera använder jag nästan alltid små rostade tärningar av potatis i stället för brödkrutonger i sallader – underbart! Jag lägger den oskalade tärnade potatisen tillsammans med hackad vitlök och 2 msk olivolja i en plastpåse och skakar om. När potatistärningarna blandats med olja och vitlök häller jag dem i en ugnsfast form och rostar dem i ugnen ca 45 minuter i 200°.
  2. Sedan låter jag tärningarna rinna av på en handduk och strör havssalt över.
  3. Koka äggen i exakt 1 minut (en tändsticka i vattnet hindrar vitan från att rinna ut om äggen spricker). Spola äggen i kallt vatten och ställ åt sidan.
  4. Riv salladsbladen i bitar och blanda med 3 – 4 msk olivolja. Strö en nypa salt och vrid åtskilliga varv på pepparkvarnen över och blanda om igen. Stänk över 6 droppar Worcestershiresås, pressa i citronsaften, knäck äggen och blanda väl. Smaka av och rör sedan ner det mesta av parmesanosten och potatiskrutongerna i sista minuten före servering. Toppa med resten av osten och krutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept