Biff med béarnaisesås

4

Du behöver

  • 3 st äggulor
  • 2 msk färsk dragon (eller 2 tsk torkad)
  • 2 msk dragonvinäger
  • 200 g osaltat smör, skuret i 1 cm tärningar
  • 0,5 st citron
  • 1 kvist dragon, finhackad färsk
  • 3 cm tjocka skivor fint nötkött, t ex rumpstek eller dubbelbiff (beräkna ca 150 g kött per person)
  • salt, peppar
  • olja till pensling

Gör så här

  1. Såsen:
  2. Koka upp vatten i en kastrull och låt sjuda. Ställ en rostfri skål eller annat lämpligt kärl ovanpå, utan att den nuddar vattnet.
  3. Lägg i äggulor, finhackad färsk eller smulad torkad dragon och vinäger och börja vispa. Vispa hela tiden och lägg i smöret, lite i taget. Ha gärna en kastrull kallt vatten i beredskap intill, för om såsen ser ut att vilja skära sig är det bara att lyfta över skålen dit och kyla den lite. Sedan kan du sätta tillbaka den på värmen och fortsätt vispa med mer smör. Vispa, vispa, vispa, tills allt smör gått åt och såsen är riktigt tjock. Ställ skålen åt sidan och smaka av med pressad citron.
  4. Strö över lite hackad färsk dragon just före servering.
  5. Köttet:
  6. Du kan försöka få tag på så stora skivor av rumpsteken (styckad på engelskt vis) som visades i programmet, välj annars fler mindre skivor av rumpstek eller dubbelbiff eller mycket välhängd utskuren biff, väl marmorerad av fett. Entrecôte är annars ett bra alternativ, eftersom den nästan alltid är mör.
  7. Pensla köttet (inte grillpannan) med olja och grilla eller stek den på medelstark värme 2 – 3 minuter på varje sida. Salta inte förrän efteråt, för att så mycket som möjligt av köttsaften ska bli kvar inne i köttet.
  8. Om du trycker lätt på köttskivan kan du känna hur genomstekt den är: mjuk betyder att den är röd inuti, lite fastare att den är rosa, hård = genomstekt.
  9. Lägg upp köttet på en skärbräda och låt det vila någon minut. Skär sedan upp det i sneda skivor.
  10. Servera med béarnaisesåsen och, i stället för pommes frites, en grön sallad och baguette att suga upp både sås och köttsaft med.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept