Amerikanska pannkakor med tunnskivat bacon och lönnsirap

Nigella Lawson

Amerikanska pannkakor med tunnskivat bacon och lönnsirap

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

11 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 30 g osaltat smör
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 3 dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • 10 baconskivor (eller ca 100 g lövtunt skuren pancetta)
  • 1 tsk olja, att steka bacon i
  • smör att steka pannkakorna i
  • lönnsirap (av bästa kvalitet)

Gör så här

  1. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna lite medan du fortsätter med resten av smeten och baconet.
  2. Mät upp mjöl, bakpulver, socker och salt i en vid kanna. Rör om.
  3. I en annan kanna mäter du upp mjölk, vispar i ägg och det avsvalnade smöret. Häll vätskan i de torra ingredienserna och rör om. Du kan också köra alltsammans i matberedaren.
  4. Knaperstek baconet (delat tvärs över) eller pancettan i den vegetabiliska oljan, lägg upp bitarna på hushållspapper och täck med mer hushållspapper (inte för att jag har fettfobi – utan för att det hjälper till att hålla dem knapriga). Nu värmer du antingen en pannkakslagg eller en teflonstekpanna, smörjer den med lite smör och börjar steka. Jag häller bara små mängder direkt från kannan (du kan använda ett mindre mått om du tycker att det är enklare) så att du får en plätt som är ca 4 cm i diameter när du vickar på pannan. När den börjar bubbla på ytan vänder du den och steker den i ett par minuter, eller knappt det, på den andra sidan.
  5. Eller använd en plättlagg och gör som ovan, vänd plättarna när bubblorna bryter igenom den ogräddade ytan. Det finns ett ryskt ordspråk som säger att den första pannkakan alltid blir förstörd, så bered dig på att ge dig själv den första offergåvan att glufsa i dig direkt vid spisen.
  6. Stapla pannkakorna på tallrikar, varvat med bitar av knaprigt bacon eller pancetta. Droppa eller häll på, beroende på hur sugen och glupsk du är, den där klara, bruna, trädoftande lönnsirapen.
  7. Räcker till ca 15 pannkakor om de steks i en pannkakslagg, eller till ca 25 stycken lika stora som locket till syltburken.