Stora räkor med vitlök och chili

Stora räkor med vitlök och chili
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Stora räkor med vitlök och chili

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

6 ingredienser

Kan serveras i buffé eller som huvudrätt med till exempel ris och turkisk yoghurt.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner
  • 1 kg jätteräka, råa med skal (eller vanliga räkor)
  • 10 klyftor vitlök
  • 4 röda chilifrukter
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilin och fräs allt sakta på svag värme i oljan i en stor, tjockbottnad gryta. Rör under tiden, cirka 2 minuter, tills vitlöken och chilin är blanka och mjuka.
  2. Öka värmen, häll i räkorna och rör om medan de steker ytterligare 2 minuter, tills de blivit vackert rosa. Häll över vinet och låt allt koka upp någon minut. Smaka av med lite salt om det behövs.
  3. Lägg upp i en skål och strö rikligt med hackad bladpersilja över.