Krämig potatisgratäng

29 december 2011
Krämig potatisgratäng
Foto: Fredrik Sandin Carlson

En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.

45 min
10
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Till en form (10 personer)

  • 2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 lök, skalad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk salt
  • 50 g osaltat smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 240 grader.
  2. Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
  3. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
  4. Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
  5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kastruller från kända varumärken

Kastruller Se fler

Fler goda recept