Pressad dilammbog i dill

Från Nyhetsmorgon

Lammbogen servaras med kaninnjure, citrongula bönor från Öland och ärtor.

12 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 600 g urbenad dilammbog, rimmad
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st morot
  • 1 st stjälkselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st timjankvistar
  • 3 stjälkar dill
  • 1 st lagerblad
  • 6 st svartpepparkorn
  • kycklingbuljong

Kaninnjure

  • 5 st kaninnjurar
  • neutral olja
  • havssalt
  • 1 klick smör

Citrongula bönor

  • 3 dl torkade citrongula bönor eller vita bönor, blötlagda över natten
  • 1 st citron, skalet
  • 1 st lagerblad
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • 2 kvistar timjan
  • salt
  • vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • crème fraiche
  • eventuellt citronskal

Till servering

  • små kokta morötter i bitar
  • små gröna ärtor
  • plockad dill
  • olivolja

Gör så här

  1. Dilammbog: Skölj lammbogen i vatten några minuter. Lägg lammbogen i en kastrull med grönsaker, örter och kryddor. Häll på kycklingbuljong så att det täcker. Koka upp, skumma. Sjud lammbogen försiktigt i ett par timmar, köttet ska bli mjukt men ändå hålla ihop. Ta upp lammbogen och lägg den i press mellan två plåtar, lägg en tyngd på och ställ bogen i kylen. Sila av buljongen och spara ett par deciliter. När lammbogen är kall skär man den i kuber. Koka upp buljongen och smaka av den med vinäger och socker, den ska vara sötsyrlig. Hacka mycket färsk dill och vänd sedan lammbogen i såsen och dillen.
  2. Kaninnjure: Dela njuren på mitten så att det ser ut som två ”bönor”. Heta upp en stekpanna med olja i lägg i en klick smör. Börja steka när bubblorna försvinner. Stek först på snittsidan i ca 45 sekunder. Vänd på njuren och stek i cirka 45 sekunder till, ös njuren med smör. Ta upp njuren och låt den vila i 2 minuter. Krydda med lite havssalt.
  3. Citrongula bönor: Lägg bönorna i en kastrull tillsammans med citronskal, örter och lök. Häll på vatten så att det täcker med ett par centimeter. Krydda lite med salt. Sjud sedan försiktigt bönorna tills de är mjuka. Häll av vattnet och plocka bort lök, örter och citronskal. Spara några bönor hela till servering. Lägg de andra bönorna i en ny kastrull häll på 3 delar grädde och 1 del mjölk så att det precis täcker koka upp och sjud i cirka 15 minuter, mixa sedan bönorna i gräddmjölken och späd eventuellt med mer crème fraiche, krydda med salt och eventuellt lite rivet citronskal.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept