Paté på bondens vis av gårdsgris

Från Nyhetsmorgon

Paté som serveras med syrade grönsaker, rökt sidfläsk majonnäs och surdegsbröd. Receptet räcker till 6-12 personer, beroende på hur stora portioner de serverar.

12 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 250 g svinlever
  • 250 g späck från gris
  • 450 g fläskkarré
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 0,4 msk kryddpeppar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st rödlök, strimlad
  • 1 dl konjak
  • 0,5 dl vitt portvin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk plockad timjan
  • 14 g salt
  • 6 g nitritsalt/salpeter
  • 1 st ägg

Syrade grönsaker

  • 1 st gul morot
  • 1 st vit morot
  • 1 st orange morot
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Rökt sidfläsk-majonnäs

  • 1,5 dl rapsolja neutral
  • 3 st timjanstjälkar
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk champagnevinäger
  • salt

Servering

  • örter och blad

Gör så här

  1. Paté: Dag 1: Skär köttet och späcket i bitar. Blanda allt kött, kryddor (ej salt och nitrit), lök, örter, konjak och vin i en stor bunke, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.
  2. Dag 2: Sila bort vätskan från köttet. Blanda ner salt i köttet och kör allt genom en köttkvarn ”obs, viktigt att köttet är så kallt som möjligt för att få en bättre bindning” (grova skivan). Tillsätt ägget (gör ett stekprov, smaka). Klä en form med plastfilm, noga. Fyll formen med färsen och banka den lätt i bänken så att färsen packar sig. Baka sedan patén på 80 grader till 70 grader i innertemperatur. (använd en ugnstermometer). Ta ut patén och placera en tyngd på, ställ i kyl och låt stå över natten.
  3. Syrade grönsaker: Skala och tärna morötterna i oregelbundna former. Koka dem lätt i saltat vatten, kyl sedan av dem snabbt i isvatten. Koka upp ättika, socker och vatten. Ta av ättikslagen från värmen och låt den svalna. Blanda sedan ner rotfrukterna i ättikslagen och låt stå över natten.
  4. Majonnäs: Häll oljan i en kastrull tillsammans med timjan, sidfläsk och vitlök. Sjud sakta i 30 minuter. Sila oljan och ställ åt sidan för att svalna. Vispa äggulor, senap och vinäger luftigt. Droppa i oljan under vispning. Späd med vatten om majonnäsen blir för tjock. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept