Ugnsgrillad lax

4

Du behöver

  • 600 g laxfile
  • 3 msk pesto
  • 1 st citron, saften
  • 3 dl risottoris
  • 4 msk riven permesanost
  • 3 msk smör
  • 1 dl matlagningsvin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 påsar bladspenat
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Lax
    Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Snitta laxen halvägs igenom diagonalt med 3 cm mellanrum och bred pesto i skårorna.
  3. Lägg på ett ungsfat täckt med grovsalt på botten.
  4. Stek i ugn ca 30 minuter.
  5. Pressa lite citronsaft över innan servering.
  6. Risotto
    Häll olivolja i panna så att det täcker botten och hetta upp.
  7. Lägg i vitlök och fräs tills den fått färg.
  8. Häll därefter i risottoriset och fräs till riset börjar se genomskinligt ut. Häll på vinet och låt det koka in.
  9. Späd med lite av buljongen och sänk temperaturen så att det småputtrar.
  10. Låt puttra i 20 minuter och späd med mer buljong så fort det kokat in. Rör hela tiden.
  11. När riset är klart rör du ner permensanosten och 2 msk smör och låter det stå under lock i 5 minuter utan värme.
  12. Spenat
    Hetta upp 1/2 deciliter olivolja och 1 matsked smör i en panna med vitlök och lägg i spenaten.
  13. Rör hela tiden och låt spenaten sjunka ner till 1/3 nar vätskan lämnar spenaten.
  14. Pressa over citronsaft och salta och peppra efter smak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept