Broccolisoppa med lax och limesås

Niclas Wahlgren

Broccolisoppa med lax och limesås

17 ingredienser

25 min

En värmande soppa full med gröna vitaminer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax
  • 1 citron
  • 2 tsk strösocker
  • 1 kg broccolibukett
  • 9 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 2 buljongtärningar
  • 0,5 urkärnad röd chilifrukt
  • 1 tsk körvel
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Limesås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk olivolja
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Tärna laxen och marinera med citron, socker och salt i en skål. Smaka av för att hitta rätt. Ställ kallt.
  2. Skär ner broccolin till små buketter. Spara stammen till annat. Koka sakta broccolibuketterna mjuk i vatten, buljong, chili och körvel i ca 20 minuter.
  3. Använd en stavmixer och gör soppan slät.
  4. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
  5. Låt koka upp och koka ihop ytterligare i 10 minuter.
  6. Ca 5 minuter innan servering häller du den heta soppan över laxen som lagts i tallrikarna.
  7. Blanda alla ingredienser till limesåsen.
  8. Klicka en matsked limesås i varje tallrik och ställ resten på bordet i en skål.