Räk-curry från Durban

Räk-curry från Durban
Foto: TV4/ Erika Englund

En riktig festgryta med räkor och heta smaker.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


Dryck:
Kanonkop Kadette (rött)
KWV Chêne (vitt)

Nic från Stockholm lagade även:

Carpaccio på strutsfilé


Malvapudding med Amarulaglass



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


10 januari 2011
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

Del 1

  • 1 st stjärnanis
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön
  • olja
  • 1 st chilifrukt
  • 3 st gula lökar
  • 1 st paprika, röd, hackad
  • 1 st paprika, grön, hackad
  • 2 st lagerblad
  • 2 st kanelstång

Del 2

  • 3 st tomater, hackade
  • 2 tsk vitlök, finhackad
  • 2 tsk ingefära, färsk, hackad
  • 3 tsk masala
  • 1 nypa cajennpeppar
  • 1 nypa gurkmeja
  • jätteräkor, tinade
  • salt
  • koriander, färsk, till garnering

Tillbehör

  • riven kokos
  • banan, skivad
  • hackad lök blandat med hackade tomater
  • Mrs. Balls Chutney
  • papadums
  • 4 portioner ris, kokt

Gör så här

  1. Räkcurry
    Stek alla ingredienser under del 1 tills löken och paprikan är lätt genomskinliga.
  2. Addera tomater och ingredienser under del 2 och rör tills allt släpper från pannan.
  3. Puttra i en timme eller mer tills allt är väl blandat, addera sedan lite vatten. Koka riset under tiden samt hacka lök och tomater och blanda.
  4. Lägg i räkorna och salta enligt smak, två minuter innan maten serveras.
  5. Strö över korianderblad.
  6. Servera räkcuryn med tillbehören; hackade och blandade lökar och tomater, skivad banan, riven kokos, Mrs Ball’s chutney, ris och papadum.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept