Nässelsoppa

Nässelsoppa
Foto: TV4

Gå ut en tidig vårförmiddag och plocka de första skotten av nässlorna. Soppan blir intensivt grön, ljuvligt god och dessutom nyttig.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 liter späda nässlor
  • 1 knippa gräslök
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm anis
  • 1 krm fänkål
  • salt och malen vitpeppar

Pocherade ägg:

  • 4 ägg
  • 1 msk Ättiksprit
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj nässlorna i rikligt med vatten. Ta bort grova stjälkar. Förväll i buljongen 5-10 minuter. Häll av kokspadet och spara det. Grovhacka de förvälla nässlorna och gräslöken.
  2. Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och rör om. Spä med buljongen, lite i taget. Låt soppan sjuda ca 5 minuter. Krydda med salt, nymalen peppar, anis och fänkål.
  3. Lägg i de grovhackade nässlorna och gräslöken strax före serveringen. Värm soppan men låt den inte koka. Den ska ha en vacker djupgrön färg. Häll upp soppan i varma tallrikar och lägg ett pocherat ägg i varje tallrik.
  4. Pocherade ägg : Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept