Napoleonbakelser

koket.se
Napoleonbakelser
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Napoleonbakelser

11 ingredienser

1 h

Klassiska bakelsen med smördeg, vaniljkräm och äppelmos. Här används färdig smördeg för att underlätta bakandet.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 3 ark fryst smördeg

vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos

Garnering

  • 2-3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till 8x40 cm. Lägg plattorna på vattensköljd plåt. Nagga med en gaffel och låt dem vila på plåten ca 10 minuter.
  2. Grädda längderna i 225 grader ca 10 min. Låt kallna.
  3. Gör vaniljkrämen genom att vispa ihop mjölk, äggulor, socker och mjöl i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker. Låt krämen kallna.
  4. Blanda vaniljkrämen med vispad grädde.
  5. Bred äppelmos på en av bottnarna. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Täck med den översta bottnen. Lägg undersidan uppåt så går det lättare att breda på gelé och glasyr.
  6. För glasyr, blanda florsocker och vatten.
  7. Bred först på ett tunt lager smält vinbärsgelé. Avsluta med att försiktigt hälla över ett tunt lager glasyr. Vänta tills glasyren stelnat, skär sedan längderna till rektangulära bakelser.