Naan, indiskt bröd

Naan, indiskt bröd
Foto: TV4

Naan, det platta, droppformade vita brödet, serveras till måltiderna över hela Indien. Egentligen ska det gräddas i lerugn, tandoor, men resultatet blir fint även i en vanlig ugn.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst
  • lite matolja till gräddningen
  • eventuellt vallmofrön

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.
  2. Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja.
  3. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred. Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
  4. Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar. Servera varma.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept