Myllymäkis blåmusslor med aioli

koket.se
Myllymäkis blåmusslor med aioli
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Myllymäkis blåmusslor med aioli

15 ingredienser

30 m

Lyxiga rostade surdegsmackor toppas med vinkokta blåmusslor, hemslagen aioli och färska örter.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Blåmusslor

  • 2 kg blåmusslor
  • 1 bananschalottenlök
  • 3 dl vitt vin

Aioli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 3 dl matolja
  • 1 dl olivolja
  • salt

Servering

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 0,25 kruka dill
  • 0,25 kruka persilja
  • 0,25 kruka färsk körvel
  • citron, skal

Gör så här

  1. Börja med att riva skalet från citronen och spara till servering.
  2. Fortsätt med aiolin, blanda äggulor med hälften av saften från en citron. Riv ner vitlöken, en nypa salt och börja vispa. Tillsätt matoljan försiktigt i en tunn jämn stråle. När den tjocknat, avsluta på samma sätt men med god olivolja. Smaka av och tillsätt mer citron eller salt efter tycke och smak.
  3. Tvätta och skölj musslorna under kallt vatten. Låt sedan rinna av och dra bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  4. Skala och hacka schalottenlöken fint och fräs lök i olivoljan i en stor kastrull ca 2 minuter utan att det tar färg. Häll på vinet. Låt koka upp.
  5. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 1-2 minuter under lock tills alla har öppnat sig.
  6. Rosta brödskivorna i en het torrpanna.
  7. Häll av musslorna och plocka ner alla utan skal i en skål, kasta alla som inte öppnat sig, ta bort den lilla muskeln som gör att musslorna sitter fast i skalet.
  8. När brödet fått lite färg och lätt bränd kant, lägg upp på tallrik med en klick aioli och rikligt med kokta musslor. Toppa med lite aioli samt plockade örter och citronskal. Avsluta med lite flingsalt och lite olivolja.