Mustig oxgryta med chorizo

Mustig oxgryta med chorizo
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mustig oxgryta med chorizo

15 ingredienser

Tänk på en mustig gryta och du tänker automatiskt höst. Visst är det härligt att koka en mustig gryta och gömma sig undan mörker och kalla vindar vid en måltid med tända ljus. Det här är en riktig bjudgryta, så samla vännerna och njut!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg grytbitar av nöt
  • 2 chorizokorvar
  • 2 rödlökar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl mörk oxbuljong
  • 1 gul paprika
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 dl svarta oliver

Till servering:

  • 1 röd spansk peppar
  • soltorkade tomater
  • pinjenötter
  • 1 färsk persilja
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Skär chorizon i slantar och bryn den. Låt det rinna av på hushållspapper. Skär köttet i stora fyrkantiga bitar. Skala löken och skär den i strimlor. Ansa och strimla paprikan.
  2. Koka upp de krossade tomaterna och buljongen. Lägg i köttet, lite i taget och låt grytan få ett uppkok mellan varje omgång. Krydda med salt och peppar och låt sjuda i ca 1 timme. Kontrollera att köttet är mört, koka annars en stund till. Lägg i paprika och chorizo och ge grytan ett uppkok.
  3. Dela pepparfrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla den fint. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och hacka persiljan. Blanda spansk peppar, soltorkade tomater, pinjenötter och persilja med olivoljan. Salta. Strö oliverna över grytan och servera den med tomatblandningen.