Mustig linssoppa med inslag av kyckling

Mustig linssoppa med inslag av kyckling
Foto: TV4

Mustig linssoppa med inslag av kyckling

Av: Sibel - Åmål

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45 m

Den här linssoppan är perfekt att servera som förrätt. Varm, mustig och god soppa med krispiga smördegsstänger! 

Dryck: Vin, Gentil Hugel, Frankrike

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Linssoppa

  • 2 l vatten
  • 1,5 msk kycklingfond
  • 3 dl röda linser
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kycklingfilé
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 tsk salt
  • peppar
  • 2 tsk cayennepeppar

Smördegsstänger

  • 150 g färsk smördeg
  • 150 g färskost med vitlökssmak
  • 1 äggula
  • 2 tsk havssalt

Gör så här

  1. Fyll kastrullen med vatten, börja med 1 liter. Skölj linserna och tillsätt dem i vattnet. Koka linserna tills de har mjuknat, i cirka 10-15 minuter.
  2. Mixa soppan slät.
  3. Finhacka och fräs löken i en stekpanna med lite rapsolja. Tärna kycklingfilén och stek tillsammans med den frästa löken. Tillsätt tomatpurén.
  4. Blanda ner kycklingen och löken i linssoppan och låt koka ytterligare 10-15 minuter. Salta, peppra och smaka av med cayennepeppar. Späd eventuellt soppan med lite vatten innan servering.
  5. Rulla ut den färska smördegen och bred ut färskosten.
  6. Vik smördegen dubbel och dela sedan i smala strimlor. Vrid dem till spiraler och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med äggulan och strö över havssalt efter smak.
  7. Grädda mitt i ugnen på 175 grader tills smördegsstängerna är gyllenbruna. Servera tillsammans med soppan.