Mustig köttsoppa med klimp

Mustig köttsoppa med klimp
Foto: TV4

Inget går upp mot en soppa kokad på kött med ben. Dessvärre finns det inte i alla butiker. Ta en extra buljongtärning istället.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • ca 600 g märgpipa med ben
  • 1 tsk salt
  • 5-6 korn svartpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tärning oxbuljong
  • ca 300 g kålrot
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 st purjolök
  • 4 st potatisar
  • persilja, klippt

Klimp:

  • 1,5 msk margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • lite bittermandel eller kardemumma till smaksättning

Gör så här

  1. Lägg köttet i en stor gryta, slå på ca 1 1/2 liter vatten. Salta och koka upp. Skumma väl och lägg i kryddorna. Koka köttet sakta ca 1 1/2 timme eller tills det börjar lossna från benet.
  2. Dela köttet i bitar och lägg tillbaka i soppan med de tärnade grönsakerna och buljongtärningen. Koka grönsakerna mjuka och strö över persilja.
  3. Så gör du klimp: Fräs under tiden margarin och mjöl och späd med mjölk. Koka 5-10 min och tag det av värmen. Rör ned äggulorna och krydda. Slå upp och låt den svalna. Serveras till soppan!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept