Mustig högrevsgryta med smak av hösten serveras med betor och sötpotatis

Mustig högrevsgryta med smak av hösten serveras med betor och sötpotatis
Foto: TV4

Mustig högrevsgryta med smak av hösten serveras med betor och sötpotatis

Av: Malin - Kalix

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

30 m + 2 h

En mustig gryta med rika, höstiga smaker och inslag av det osmanska köket. Grytan serveras med en ny tvist på betor från landet och den goda och nyttiga sötpotatisen.

Dryck: Rött vin Fantini Farnese Sangiovese, Abruzzerna, Terre di Chieti (2344) 2014

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Högrevsgryta

  • 600 g högrev
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 paprika
  • 0,5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk sumak
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk ajvar relish

Betor och sötpotatis

  • 400 g rödbeta, skalade (alt. gul- eller polkabetor)
  • 400 g sötpotatis
  • 8 msk olivolja
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 5 msk mörk balsamico
  • 150 g fetaost, smulad

Servering

  • 100 g kantareller
  • svartpeppar
  • rucolasallad, till servering

Gör så här

Högrevsgryta

  1. Putsa och skär högrev i ca 4 cm stora bitar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt.
  2. Bryn köttet i smör och salt i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, paprika och fräs i ca 2 minuter. Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kantarellerna, Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört.

Betor och sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala och skär betorna i klyftor. Samma med sötpotatisen. lägg ner rotfrukterna i två separata ugnsfasta formar, så inte rödbetorna färgar av sig. Blanda in olivolja, timjankvistar och vitlök. Krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills betorna är mjuka.
  3. Tag ur rotfrukterna ur ugnen, droppa över balsamvinäger och ringla över olivolja. Strö över fetaost. Hacka lite timjan över.
  4. Rensa kantarellerna och fräs kantarellerna i smör. Smaka av med färsk svartpeppar. Servera grytan med rotfrukterna, kantarellerna och rucola.