Falafel från Libanon

Falafel från Libanon
Foto: Jens Nordström

Falafel från Libanon

Av: Mustafa Iskandarani

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Falafel nummer 1. Kikärtsbollarna serveras i pitabröd med härliga tillbehör. Använd kikärtor som blötlagts över natten, men koka inte ärtorna!

Ingredienser

Falafel

  • 1 kg torkade kikärtor
  • 20 cl kolsyrat vatten
  • 1 msk falafelkrydda
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl färsk bladpersilja
  • 2 msk salt
  • 0,5 purjolök
  • 1 msk malen spiskummin

Falafelsås

  • 2,5 dl tahinipasta
  • 5 dl yoghurt
  • 1 msk citron, saft
  • 1,5 tsk salt
  • olja, till fritering

Tillbehör

  • isbergssallad
  • färsk bladpersilja
  • saltgurka
  • tomat
  • gul lök (eller röd lök)
  • pitabröd

Gör så här

Falafel

  1. Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 timmar.
  2. Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna.
  3. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.
  4. Forma smeten till små bollar. Lättast är att använda två skedar.
  5. Fritera bollarna i cirka 4 minuter i olja.

Sås

  1. Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.

Tillbehör

  1. Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök.

Vid servering

  1. Blanda falafel, sås och tillbehör i pitabröd och njut av Falafel nr 1!