Musslor gratinerade med gremolata

Musslor gratinerade med gremolata
Foto: TV4

Gremolata är vanligtvis en blandning av citron, persilja och ströbröd. I den här rätten är den gjord av apelsin, som omväxling. Servera musslorna som förrätt eller bufférätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 40-50 musslor med skal
  • 0,5 flaska vitt vin (ca 3 1/2 dl)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • Gremolata:
  • 3 apelsiner
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • bladpersilja
  • 3 skivor färskt vitt bröd
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten, kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Skala och hacka lök och vitlök. Häll olja i en gryta och fräs lök och vitlök. Tillsätt vin, musslor, persilja och salt och koka tills musslorna öppnat sig. Låt dem kallna. Sätt ugnen på 175°.
  2. Gremolata: Tvätta apelsinerna och riv skalet och pressa ut saften. Hacka vitlök och persilja fint, riv det färska brödet och blanda det med apelsinskal och -saft. Tillsätt oljan.
  3. Dela musslorna och lägg lite gremolata på varje mussla. Gratinera dem i 5 - 6 minuter. Låt musslorna svalna lite före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept