Musselgryta med vitlök och persilja

Musselgryta med vitlök och persilja
Foto: TV4

Det talas ofta om att musslor är så nyttig mat. Då är det lätt att glömma bort att de även hör till havets förnämligaste läckerheter. Så satsa på musslor - jättegott och dessutom nyttigt.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 1 stor lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 bunt persilja
  • 2 salladslökar
  • 4-6 skivor vitt formbröd
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ansa och tvätta musslorna väl. Hacka löken fint och krossa vitlöken.
  2. Fräs löken och vitlöken i hälften av oljan. Lägg i musslorna och häll över vinet. Peppra lätt och låt allt koka upp under lock tills musslorna öppnar sig. Häll av musselspadet i en annan kastrull och håll musslorna varma.
  3. Skär brödet i tärningar och stek dem knapriga i resten av oljan. Lägg upp på hushållspapper.
  4. Koka ihop musselspadet med grädden. Krydda med salt och peppar. Skiva salladslöken och grovhacka persiljan.
  5. Plocka ur en tredjedel av musslorna och värm dem i lite sås. Lägg upp i en stor varm skål och slå såsen över. Strö över lök, persilja och brödtärningar. Placera resten av musslorna vackert på toppen av anrättningen eller runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept